2012 Pater Wijnand van Wegen

Kinderen bij Koshuis Friersdale
Huizen, 16 september 2012

Beste mensen,

Intussen ben ik alweer enkele weken terug van “thuis-geweest”. Ben ook al weer geacclimatiseerd en voel me weer helemaal thuis. Zoals ieder jaar was mijn verblijf in Friersdale weer heel fijn en ik heb me daar heel gelukkig gevoeld. Op het vliegveldje werd ik –zoals ieder jaar- heel hartelijk verwelkomd, nu door zo’n 60 kinderen van de school. Dat werd gedaan met de voor mij bekende “Nama-stap” een traditionele dans van de mensen daar. Dan voel je jezelf meteen thuis. Fijn is dat. In Keimoes –een missiepost nabij Friersdale- heb ik al die weken gelogeerd, op zo’n 20 kilometer vanaf Friersdale.

De volgende dag werd ik weer heel hartelijk verwelkomd door alle schoolkinderen en het onderwijzend personeel in Friersdale. Het waren drukke weken, omdat de parochiepriester op vakantie was. Elke zondag 3 eucharistievieringen, dopen, ziekenzalving en begrafenissen. Samen met Fanty, het hoofd van de school, heb ik alle projecten, die dringend aandacht nodig hadden, bekeken, besproken en sommige zaken zijn hersteld. Met het kinderhuis gaat gelukkig alles heel goed. Een liefdevolle koshuismoeder, Lilia, zorgt met veel liefde voor alle kinderen, ongeveer 55, daarbij geholpen door twee andere jonge vrouwen. 

Intussen is het kinderhuis groter gemaakt. De accommodatie voor de jongens was veel te klein. Het geheel ziet er keurig uit. Bij de school gaat alles ook heel goed. De nieuwe bus, waarvoor vorig jaar bij gelegenheid van mijn 50-jarig priesterjubileum geld bijeen is gebracht, rijdt elke dag de kinderen naar en van school. Een grote zegen voor de kinderen en de school. Fanty en ik hebben ook nog een onderhoud gehad met de directeur van onderwijs. Het is nog steeds de bedoeling dat de school uitgroeit tot een hogere school. Vandaar dat er weer dringend behoefte is aan een nieuw klaslokaal. De kwaliteit van het onderwijs bij de school is zeer goed en de gebouwen verkeren in een goede toestand.

Als je daar zo enkele weken mag zijn, ga je weer met een dankbaar hart naar huis. Dit met het besef, dat alles alleen maar mogelijk was door uw liefdevolle bijdrage en financiële ondersteuning, door uw oprecht gebed en medeleven. Zo zien we dan ook, dat er aan de horizon een licht gaat schijnen voor een beter en meer menswaardig bestaan. De armoede is echter nog heel groot en deze arme mensen, hoewel zeer dankbaar voor alles wat reeds tot stand gebracht is, hebben onze hulp en steun nog zo hard nodig. Namens alle kinderen en alle mensen van Friersdale: baie, baie dankie. Moge de wind vanuit het Noorden, vanuit Eemnes en omgeving, de Geest van God, ons blijven inspireren om die arme mensen te blijven helpen.

Wijnand van Wegen
Share by: