2014 Pater Wijnand van Wegen

Wijnand van Wegen in Friersdale
Dierbare vrienden van Friersdale,

Het stemde mij op 16 juli weer tot grote dankbaarheid omdat ik in goede gezondheid op 80-jarige leeftijd “huistoe” mocht gaan, naar mijn geliefde Friersdale. Door een grote groep mensen van de parochie werd ik allerhartelijkst verwelkomd.  Dat doet je dan wel iets. Wat was ik blij al die bekende gezichten weer terug te zien! Rijdend in de richting van Friersdale zag ik al die rieten hutten weer staan in het dorre woestijnlandschap. Daar word je stil van en de tranen komen bijna in je ogen. Waarom moeten deze mensen nog steeds in zulke mensonwaardige omstandigheden leven?

Elke zondag mocht ik in Friersdale in de vieringen voorgaan en ik mocht genieten omdat deze arme mensen van zo’n viering een echt feest weten te maken. Jong en oud zingt alle gezangen uit volle borst mee.

De eerste week heb ik met Fanty – het hoofd van de school – “alles” goed bekeken. De nieuwe klaslokalen zijn intussen in gebruik. Wat een enorme aanwinst! Er is ook een begin gemaakt met het nieuwe project: de uitbreiding van de schoolkeuken met een kookruimte en een opbergruimte voor voedsel.  De staat zorgt dagelijks voor schooleten voor circa 600 kinderen in Friersdale. Eén derde van deze kinderen komt dagelijks met een lege maag naar school. Er is ook al een begin gemaakt met de renovatie van de toiletten.

In het Kinderhuis gaat gelukkig alles goed. Er zijn wel veel problemen met de watervoorziening maar ook daar hebben we een oplossing voor gevonden.

Op 24 augustus heb ik mijn 80e verjaardag alsnog in Friersdale mogen vieren. Het was een groots feest met een stampvolle kerk! Voordat de viering begon werden er buiten allerlei dansjes uitgevoerd door groepen kinderen. Na de viering heeft iedereen mogen smullen van een feestmaaltijd. Een onvergetelijke dag! Een groots teken van dankbaarheid voor alles wat ik met hulp van velen daar al die jaren heb mogen doen en nog steeds mag doen!

Ondanks vooruitgang en groei blijft de armoede nog zeer groot. Via het onderwijs wordt er alles aan gedaan om daar verandering in te brengen. Het is een langzaam proces en het vraagt veel geduld. 

Maar de steppe van Friersdale zal eens bloeien!
Een zeer grote groep mensen heeft mij op 9 september jl. weer uitgezwaaid!

Pater Wijnand van Wegen
Share by: