2016 Marion van Hees

Marion van Hees in Friersdale

Reisverslag Marion van Hees

Ons bezoek aan Friersdale
 
Op 19 augustus 2016 was het zover: we vlogen van Johannesburg naar Upington! Al mijn hele leven hoor ik verhalen over mijn oudoom in Zuid-Afrika, dat hij daar arme mensen helpt. Aangezien ik samen met mijn vriend Thijs voor drie weken naar Zuid-Afrika ging, leek dit mij het ideale moment om er achter te komen wat hij daar precies heeft opgebouwd.

Mijn oudoom is pater Wijnand van Wegen en op het vliegveld van Upington stond ons een warm welkom te wachten. Centraal ligt de school in Friersdale, wat niet een dorp is, maar een missie. Het is een groot terrein dat vrij is gemaakt van rotsen, waar waterleiding en elektriciteit zijn aangelegd en inmiddels een flink aantal gebouwen staat. Bij aankomst was ik onder de indruk van de goede conditie en de omvang ervan: 24 lokalen, een kinderhuis, een computerlokaal, sanitaire voorzieningen, overkapping voor de schoolbussen, een kerk en het gastenverblijf. In dit laatste gebouw verbleven wij en na een overstroming afgelopen jaar, was dit weer helemaal opgeknapt. Het zag er prachtig uit!

Ondertussen zitten er 500 leerlingen op de school en met de bouw van de laatste twee lokalen is ook de middelbare school een feit. Kinderen kunnen in Friersdale doorleren tot graad 12. We maakten kennis met Fanty, het hoofd van de school. Een zeer hartelijke man die zich volledig voor de school en de gemeenschap inzet. Martin, de conciërge, zorgt ervoor dat de kinderen op school niets te kort komen en van meerdere leerkrachten gaf oom Wijnand aan dat ze ‘baie bekwaam’ (zeer bekwaam) zijn.  
Het project staat, maar het onderhoud stopt nooit. Dit merkten we bijvoorbeeld aan de schoolbussen, waarvan er twee volledig opgeknapt moeten worden. 

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Oom Wijnand laat ons de huizen zien van de mensen die in de omgeving woonden. Er zijn huizen die van steen zijn gebouwd, maar veel mensen wonen nog in golfplaten hutten, die in de zomer moordend heet zijn. De armoede is zichtbaar en oom Wijnand ziet onderwijs als het middel om armoede te bestrijden. Het geloof biedt veel steun en de kerk zit op zondag dan ook erg vol. Met alle Afrikaanse invloeden was het zingen, klappen en dansen ruimschoots aanwezig.


In de wijde omtrek zijn veel ontwikkelingen zichtbaar. Zo neemt het aantal wijnvelden toe door verbeterde irrigatietechnieken. Dit zorgt voor een groenere omgeving en werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Een kort bezoek aan de wijndestilleerderij maakte ons de omvang duidelijk. Grote kans dat je bij de slijterij een Zuid-Afrikaanse wijn met de druiven uit Upington pakt. Ook de Augrabies watervallen, de hoogste van Zuid-Afrika, zijn een bezoek meer dan waard. Oom Wijnand liep met zijn 82 jaar als een bok over de rotsen omhoog, terwijl naast ons de waterval naar beneden raasde. 


Friersdale heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt en wij zijn blij dat we deze plek hebben mogen bezoeken. Baie dankie aan alle mensen hiervoor! Het is echt groots wat hier is neergezet en het is voor veel kinderen een weg naar een betere toekomst. De droom van oom Wijnand is om hier een dorp te stichten voor de lokale bevolking, zodat ze niet op het land van de boeren hoeven te wonen en dus niet afhankelijk van hen zijn. 


Laten we hopen dat dit dorp ooit werkelijkheid wordt, dat de school en het kinderhuis goed onderhouden worden en dat Friersdale een mooie toekomst tegemoet gaat!


Marion van Hees

Share by: